Doorgaan naar hoofdcontent

Mild ouderschap, ook tijdens Corona - Laura Eeckeleers


Toen op 18 maart de verstrengde Corona maatregelen werden meegedeeld, blokkeerde er iets in mijn hoofd. Tijdens de eerste week van de maatregelen was alles nog vrij goed gelukt, maar deze verstrenging bracht me in de war en gaf me een gevoel van angst. Ik werk dan wel van thuis uit en mijn peuter van 2 jaar gaat nog dagelijks naar de kinderopvang, maar toch werd het me teveel. Hoe zou ik dit allemaal klaarspelen? 

Voor sommigen is het misschien not done om je peuter in deze situatie naar de opvang te sturen, maar voor mij helaas een noodzaak. Ik kan immers niet werken met een peuter die rond mij hangt en constant mijn aandacht vraagt. Momenteel wonen we, wegens het bouwen van een eigen woning, boven mijn grootmoeder, wat maakt dat we op een wel erg kleine bovenverdieping zitten samengepropt. Dat, gecombineerd met een partner die bij de Brusselse politie werkt en dagelijks vele uren van huis weg is door deze crisis, maakte dat ik het even niet meer zag zitten. 

Rust in mijn hoofd

Een week voor de hele coronacrisis losbarstte, las ik het boek van Nina Mouton over Mild Ouderschap. Door alle onrust die ik voelde, greep ik er meteen naar terug. Ik had hier immers de belangrijkste handvatten uitgehaald die mij opnieuw in verbinding met mezelf konden brengen. Ondertussen bleek dat Nina Mouton een webinar had gemaakt rond mild ouderschap in tijden van Corona, precies wat ik nodig had! Ik hoef jullie niet te vertellen hoeveel rust die webinar mij gaf in deze uitdagende tijden. Ik deel daarom graag welke handvatten voor mij werken uit het webinar van Mild ouderschap in tijden van Corona.  

Zelfzorg
Mild zijn voor jezelf is het begin van mild ouderschap. Hoe doe je dat in tijden van corona? 
We zijn in tijden van crisis immers vaak de verbinding met onszelf kwijt. We zijn ook niet meer fysiek verbonden met anderen buiten ons eigen gezin.  Een gevoel van angst grijpt ons bij de keel waardoor we de controle dreigen te verliezen. Net daarom is het belangrijk om opnieuw in verbinding te komen met onszelf. Om dat te doen, kan je verschillende keren per dag bij jezelf ‘inchecken’ en je afvragen hoe het met je gaat. ‘Wat heb ik nu nodig? Wat zijn mijn grenzen? En wat moet er echt vandaag?’ zijn vragen die hierbij kunnen helpen. 

Schuld en boete
Thuiswerken met een peuter in huis, is best wel moeilijk. Toch worstel ook ik met  schuldgevoelens wanneer ik mijn peuter naar de kinderopvang stuur.    Het zal voor velen wellicht herkenbaar zijn. Hoe ga je hier nu mee om? Hoe kan je die schuldgevoelens ombuigen? Nina Moutons webinar bood ook hier heel wat praktische tips. 
Belangrijk om te weten, is dat de schuldgevoelens geen basisgevoelens zijn zoals angst, boosheid of verdriet. Ze overkoepelen onze basisgevoelens. We moeten dus vooral op zoek naar wat er onder onze schuldgevoelens ligt. Aandacht geven aan wat we voelen, de gevoelens toelaten en ze erkennen is een eerste stap. Geen gemakkelijke opdracht, aangezien we vaak als ouder onze gevoelens onderdrukken. Dat lukt even, maar   na verloop van tijd gaat dit niet meer. Dan komen alle emoties die je hebt onderdrukt, eruit en kunnen ze je helemaal overweldigen. Anderzijds voelen kinderen ook aan wanneer je je gevoelens onderdrukt. Kinderen zijn de spiegel van onszelf en zullen dit uiten aan de hand van hun gedrag.  Een tweede stap die je kan helpen bij schuldgevoelens, is dus erover te praten met anderen (je eigen partner, een vriendin,..).

Eindelijk weekend?
Natuurlijk komt er ook een einde aan de werkweek en gaan we het weekend in. Een weekend waar we normaal gezien op bezoek gaan bij vrienden en familie, mijn “village” (van de uitspraak “it takes a village to raise a child”) om mee de zorg van mijn peuter op te nemen. Mijn uitlaatklep na een weekje werken. Dat kan nu niet meer. Dus moeten we het alleen zien te redden. Ook dan is het belangrijk om een evenwicht te vinden en in verbinding te blijven met jezelf en je kind. 

Zie je het dus even niet meer ziet zitten in deze Coronacrisis, sta dan stil bij deze vragen om jezelf tot rust te brengen: 
  • Wat heb ik zelf nodig (om met mezelf te kunnen verbinden)?
  • Wat moet er vandaag echt gebeuren?
  • En hoe kan ik mij daarin laten helpen? 

Ik wens je veel succes! 
Laura 

Verbinding in je cocon, is nu prioriteit. Al de rest is bijzaak (Nina Mouton) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kus de talenten wakker! (deel 2) - De talentenarchipel (Ivan Van Gucht)

Een s chatkaart om talentenkiemen te ontdekken De talentenarchipel is een verzameling van eilanden die wordt weergegeven als een landkaart of schatkaart. Elk eiland heeft een bijzonder betekenis en verwijst naar een van de negen competenties of ontwikkelingsdomeinen. Op de eilanden kunnen kinderen hun interesses en talenten ontdekken. Elk van deze eilanden is onderdeel van een groter geheel. Dat grotere geheel is het mannetje dat wordt gevormd door al deze eilanden samen. Geen enkel eiland misbaar De archipel heeft een symbolische waarde. De eilanden liggen weliswaar los van elkaar in het water, maar geen enkel eiland is misbaar, omdat dan het geheel niet meer compleet is. De eilanden worden in eerste instantie los van elkaar benaderd. Maar zowat elke activiteit die kinderen doen, kun je op meerdere eilanden plaatsen. Er zijn dus veel raakvlakken en overlappingen.   Talenten ontdekken De visuele vormgeving van de archipel spreekt kinderen aan. Het idee dat je op die eilan...

Zones van nabijheid in de kleuterklas - Marieke Holvoet

  Mamadou en Ole knikken als koorknaapjes. De juf vroeg of ze samen naar het gebouw van de lagere school de ballen kunnen gaan ophalen. Natuurlijk kan de juf wachten tot ze in de speeltijd zelf de ballen op gaat halen bij haar collega maar kinderen willen sommige taakjes maar al te graag van je overnemen. Wie voelt zich niet graag zelfstandig, nuttig en onafhankelijk? Twijfel Er kunnen terecht twijfels geformuleerd worden bij deze aanpak. Kan dit wel? Mag dit? Deze Kinderen staan met blinkende ogen voor je als voorbeeldige partners maar wat als er iets fout gaat. Zullen ze de weg vinden naar de lagere afdeling? Zullen ze terugkeren of in de toiletten blijven spelen? Zullen ze onderweg een willekeurige boekentas openmaken of tikken op gesloten deuren? Misschien ontstaat er onderweg wel ruzie die ontspoort. In elk geval verwacht je dat deze twee rakkers zich heel verantwoordelijk gaan gedragen en dat ze kunnen weerstaan aan al de verleidelijke uitdagingen tijdens deze opdracht. ...

Kus de talenten wakker! (deel 4) - Een talentvriendelijke kleuterklas - Evelien Krijn

Het woord ‘talenten’ wordt in onderwijs al snel in de mond genomen. Natuurlijk vindt iedereen het belangrijk om hiervoor oog te hebben en om erop in te zetten in de klas. Maar een degelijk uitgewerkte visie op talentontwikkeling en een structurele opbouw doorheen de basisschool ontbreekt nog te vaak. Leerkrachten werken hierrond in de klas door bijvoorbeeld eens een thema rond talenten uit te werken, door kinderen via een buddysysteem in hun sterkte anderen te laten helpen of door sporadisch een terugblikgesprekje. Wel allemaal stuk voor stuk leuke initiatieven maar met te weinig draagkracht naar blijvende effecten als daar geen vervolg wordt aangebouwd.  Als je bewust kiest voor talentontwikkeling, is het nodig om het uit te spitten en volledig in te bedden in de gehele kleuterschool. Oog hebben voor talenten Kun jij de talenten van jouw kleuters zien? Alles begint met de bril waar je als leerkracht door kijkt. Wat valt volgens jou onder een talent? Kijk je breed genoeg? Zet ...