Doorgaan naar hoofdcontent

Mild ouderschap, ook tijdens Corona - Laura Eeckeleers


Toen op 18 maart de verstrengde Corona maatregelen werden meegedeeld, blokkeerde er iets in mijn hoofd. Tijdens de eerste week van de maatregelen was alles nog vrij goed gelukt, maar deze verstrenging bracht me in de war en gaf me een gevoel van angst. Ik werk dan wel van thuis uit en mijn peuter van 2 jaar gaat nog dagelijks naar de kinderopvang, maar toch werd het me teveel. Hoe zou ik dit allemaal klaarspelen? 

Voor sommigen is het misschien not done om je peuter in deze situatie naar de opvang te sturen, maar voor mij helaas een noodzaak. Ik kan immers niet werken met een peuter die rond mij hangt en constant mijn aandacht vraagt. Momenteel wonen we, wegens het bouwen van een eigen woning, boven mijn grootmoeder, wat maakt dat we op een wel erg kleine bovenverdieping zitten samengepropt. Dat, gecombineerd met een partner die bij de Brusselse politie werkt en dagelijks vele uren van huis weg is door deze crisis, maakte dat ik het even niet meer zag zitten. 

Rust in mijn hoofd

Een week voor de hele coronacrisis losbarstte, las ik het boek van Nina Mouton over Mild Ouderschap. Door alle onrust die ik voelde, greep ik er meteen naar terug. Ik had hier immers de belangrijkste handvatten uitgehaald die mij opnieuw in verbinding met mezelf konden brengen. Ondertussen bleek dat Nina Mouton een webinar had gemaakt rond mild ouderschap in tijden van Corona, precies wat ik nodig had! Ik hoef jullie niet te vertellen hoeveel rust die webinar mij gaf in deze uitdagende tijden. Ik deel daarom graag welke handvatten voor mij werken uit het webinar van Mild ouderschap in tijden van Corona.  

Zelfzorg
Mild zijn voor jezelf is het begin van mild ouderschap. Hoe doe je dat in tijden van corona? 
We zijn in tijden van crisis immers vaak de verbinding met onszelf kwijt. We zijn ook niet meer fysiek verbonden met anderen buiten ons eigen gezin.  Een gevoel van angst grijpt ons bij de keel waardoor we de controle dreigen te verliezen. Net daarom is het belangrijk om opnieuw in verbinding te komen met onszelf. Om dat te doen, kan je verschillende keren per dag bij jezelf ‘inchecken’ en je afvragen hoe het met je gaat. ‘Wat heb ik nu nodig? Wat zijn mijn grenzen? En wat moet er echt vandaag?’ zijn vragen die hierbij kunnen helpen. 

Schuld en boete
Thuiswerken met een peuter in huis, is best wel moeilijk. Toch worstel ook ik met  schuldgevoelens wanneer ik mijn peuter naar de kinderopvang stuur.    Het zal voor velen wellicht herkenbaar zijn. Hoe ga je hier nu mee om? Hoe kan je die schuldgevoelens ombuigen? Nina Moutons webinar bood ook hier heel wat praktische tips. 
Belangrijk om te weten, is dat de schuldgevoelens geen basisgevoelens zijn zoals angst, boosheid of verdriet. Ze overkoepelen onze basisgevoelens. We moeten dus vooral op zoek naar wat er onder onze schuldgevoelens ligt. Aandacht geven aan wat we voelen, de gevoelens toelaten en ze erkennen is een eerste stap. Geen gemakkelijke opdracht, aangezien we vaak als ouder onze gevoelens onderdrukken. Dat lukt even, maar   na verloop van tijd gaat dit niet meer. Dan komen alle emoties die je hebt onderdrukt, eruit en kunnen ze je helemaal overweldigen. Anderzijds voelen kinderen ook aan wanneer je je gevoelens onderdrukt. Kinderen zijn de spiegel van onszelf en zullen dit uiten aan de hand van hun gedrag.  Een tweede stap die je kan helpen bij schuldgevoelens, is dus erover te praten met anderen (je eigen partner, een vriendin,..).

Eindelijk weekend?
Natuurlijk komt er ook een einde aan de werkweek en gaan we het weekend in. Een weekend waar we normaal gezien op bezoek gaan bij vrienden en familie, mijn “village” (van de uitspraak “it takes a village to raise a child”) om mee de zorg van mijn peuter op te nemen. Mijn uitlaatklep na een weekje werken. Dat kan nu niet meer. Dus moeten we het alleen zien te redden. Ook dan is het belangrijk om een evenwicht te vinden en in verbinding te blijven met jezelf en je kind. 

Zie je het dus even niet meer ziet zitten in deze Coronacrisis, sta dan stil bij deze vragen om jezelf tot rust te brengen: 
  • Wat heb ik zelf nodig (om met mezelf te kunnen verbinden)?
  • Wat moet er vandaag echt gebeuren?
  • En hoe kan ik mij daarin laten helpen? 

Ik wens je veel succes! 
Laura 

Verbinding in je cocon, is nu prioriteit. Al de rest is bijzaak (Nina Mouton) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoera, mijn kind verveelt zich! - Els Menu & Greet Herssens

We worden vandaag overstelpt met honderden leuke idee├źn waarmee je je kinderen aan het spelen kan zetten. Langs verschillende kanalen worden kinderen dagelijks uitgedaagd om een filmpje te maken, een spel te spelen, een opdracht te vervullen, … kortom zich zinvol bezig te houden. Zolang ze zich maar niet vervelen. Maar het ‘spannende’ van het sluiten van de scholen is er stilaan afgeraakt, het enthousiasme voor als deze uitdagingen raakt bekoeld.  

Als kinderen het gevoel hebben dat ze zich vervelen grijpen ze heel snel naar hun gsm, hun tablet, de computer of nestelen ze zich voor de televisie. Een andere optie is zeuren: ‘ik verveel mij…’, en vervolgens hopen dat iemand anders met een voorstel aankomt. Het is eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat onze kinderen zich in deze coronatijd vervelen. Velen van hen hebben het hele jaar door een drukke agenda die dag in dag uit volgeboekt staat. Op school krijgen ze de ene taak na de andere en alle vrije tijd wordt ingenomen door sport, hobby…

Thuis met kleuters in tijden van Corona - Evelien Krijn

Het hele land ligt plat ten gevolge van het coronavirus. De maatregelen zijn ongezien: alles is dicht, scholen bieden enkel noodopvang, ouders werken waar mogelijk van thuis. En zo zitten we opeens drie weken voor de paasvakantie allemaal samen thuis!

Geen extra vakantie, zoveel is duidelijk! Werkbundels werden uitgedeeld, mails met opdrachten verstuurd, onlineplatformen worden ingezet… Maar wat nu met onze kleuters?

Structuur bieden
In de kleuterklas heeft een dag een duidelijke opbouw en een duidelijke structuur. Deze wordt visueel gemaakt aan de hand van een daglijn, zodat kleuters vat krijgen op de dagstructuur. Ook thuis is het zinvol om de dag te structuren en visueel te maken. Vele ideetjes kan je online vinden via Google of Pinterest.
In dit artikel van UCLLkrijg je het advies om de tijd op te splitsen in alleen-tijd en samen-tijd. Wat houdt dat nu precies in?
Alleen-tijd Hoe lang de alleen-tijd kan duren hangt af van je kleuter. Dan gaat het niet alleen om de leeftijd, maar ook h…

Paniek! - Marieke Holvoet

Paniek! Mijn derde kleuter moet volgend jaar naar het eerste leerjaar. “Mijn dochter gaat volgend jaar naar het eerste leerjaar en daar zal ze niet klaar voor zijn!” Vanop 2 meter afstand hoor ik de wanhoopskreet van mijn vriendin aan. Ze schat haar ouderschapskwaliteiten heel laag in want de juf gaf reeds opdrachten mee die zij, als niet-perfecte moeder (wie is dat wel?), mooi maar vol schuldgevoel aan de kant heeft geschoven. “Ik kan het niet opbrengen…ik ben al blij als ik eens zelf kook en geen kant-en-klare maaltijd bestel.” De suggesties van de juf om letterkoekjes te bakken, samen paardjesspel te spelen en de letters uit de krant te knippen, werden voor dochterlief heimelijk verzwegen. Veel ouders zitten in hetzelfde schuitje. En ja, hun kind maakt volgend jaar de stap naar het eerste leerjaar. “Op school leren ze zo veel.” Klopt! Maar de school is er nu even niet. Een andere context vraagt andere manieren van leren.  De schrik slaat zowel ouders als leerkrachten uit de derde kle…